Téma
|
Počet hodín
|
Úvod, organizačné pokyny
|
X
|
História výživy v priebehu vývoja ľudstva
|
2
|
Vplyv výživy na zdravie a vývoj človeka, výživové nároky v priebehu života
|
2
|
Rozdelenie živín
makroživiny, mikroživiny, seminutrienty, nenutričné komponenty výživy - vymedzene pojmov
|
1
|
Tuky (lipidy)
chemické zloženie, odporúčané dávky, funkcie, delenie, zdroje
|
4
|
Sacharidy (cukry)
chemické zloženie, odporúčané dávky, funkcie, delenie, zdroje
|
4
|
Bielkoviny (proteíny)
chemické zloženie, odporúčané dávky, funkcie, delenie, zdroje
|
4
|
Vitamíny
delenie, funkcie, zdroje, odporúčané denné dávky,
|
4
|
Minerálne látky
delenie, funkcie, zdroje, odporúčané denné dávky,
|
4
|
Tráviaca sústava
funkcie bunky, bunečná membrána, organely, mitochondrie, amorfológia, funkcie TS, poruchy
|
4
|
Hormonálna signalizácia
regulačné procesy prebiehajúce v tráviacej sústave a ich riadiace hormóny
|
4
|
Metabolizmus
základné princípy premeny živín na energiu, transport živín, anabolizmus, katabolizmus
|
2
|
Metabolizmus tukov
|
2
|
Metabolizmus sacharidov
|
2
|
Metabolizmus bielkovín
|
2
|
Voda a pitný režim
|
2
|
Výživové dávky a odporúčania
DDD, RDI, potravinové pyramídy, taniere….
|
2
|
Suplementy
delenie, funkcie, interakcie, opodstatnenie, využitie
|
4
|
Somatotypy
charakteristika jednotlivých somatotypov, meranie, možnosť ovplyvnenia somatotypu, zloženie svalovej hmoty, držanie tela
|
2
|
Technológia potravín
výroba a zloženie základných potravín, nutričná hodnota, hygiena potravín, legislatíva,….
|
4
|
Kulinárské úpravy potravín
vhodné, nevhodné, PAU, akrylamid, nitrozamíny….
|
2
|
Etikety na potravinách
čo sledovať, čo to znamená, ako s tým pracovať
|
2
|
Aditíva v potravinách („Éčka“)
rozdelenie, funkcie, mýty a fakty, vplyv na zdravie, legislatíva
|
4
|
Špecifiká výživy niektorých subpopulácií
|
|
Ø tehotné a kojace ženy a deti do 6-tich rokov
|
4
|
Ø športovci (s výnimkou vrcholových)
|
4
|
Ø seniori (nad 60 rokov)
|
2
|
Ø duševne pracujúci
|
2
|
Diétne stravovacie režimy, obmedzenie pri niektorých ochoreniach
diabetes mellitus 2. typu, dna, hypertenzia, hyperlipidémia, Crohnove ochorenie, dráždivé črevo, celiakia, najbežnejšie intolerancie…
|
4
|
Psychika a výživa
princíp vzniku stresu a fyziologické procesy prebiehajúce v tele vplyvom pôsobenia stresových faktorov, vplyv stresu na fyziológiu, trávenie a ďalšie pochody, vplyv vyváženej výživy na stresovú odolnosť, vplyv antidepresív, ďalšie psychické faktory ovplyvňujúce výživu
|
6
|
Intoxikácia a detoxikácia organizmu
príčiny a zdroje intoxikácie organizmu, vymedzenie pojmu homotoxíny, stupne intoxikácie a ich vplyv na organizmus, možnosti a spôsoby detoxikácie
|
4
|
Zásady racionálnej výživy
|
2
|
Alternatívne výživové smery
makrobiotika, vegetariánstvo a jeho odnože, vegánstvo a jeho odnože, RAW, tukový metabolizmus - klady a zápory jednotlivých smerov
|
4
|
Súčasné diétne trendy
prerušované hladovanie, paleo, low carb, krvné skupiny, nutričná typológia…
|
4
|
Stravovanie v neštandardných situáciách
reštaurácie, cesty, viacsmenná práca…
|
2
|
Hodnotenie stavu výživy klienta
zhodnotenie telesného zloženia (BMI, WHR, ABSI), metodiky výpočtu BMR, jednoduché funkčné testy zdatnosti, záznamy jedálnych lístkov, antropometrie (kaliper, bioimpedančné prístroje - InBody, teoretické.výpočty,….)
|
6
|
Diagnostické metódy vo výžive
analýza DNA, vyšetrenie z kvapky krvi, vyšetrenie očnej dúhovky, analýza biogénnych prvkov vo vlasoch, biochémia krvi,…..
|
4
|
Práca s klientom
na čo sa pýtať, zistenie motivácie, cieľov, výživových zvyklostí a preferencií
|
4
|
Nutričné SW dostupné pre VP a klientov
porovnanie, spôsoby využitia
|
4
|
Stravovací plán
zásady zostavovania a praktické zostavovanie na báze nutričného softwaru
|
20
|
Prax v reálne fungujúcej poradni
najlepšie vlastnej, patriacej školiacemu zariadeniu, ev. v zmluvnej – v mieste pôsobenia školiaceho zariadenia
|
10
|
BOZP
|
1
|
Celkom hodín prezenčnou (online )formou
|
140
|
Záverečná skúška
|
X
|
Celkom hodinová dotácie kurzu
|
150
|
Téma
Počet hodín
Úvod, organizačné pokyny
X
História výživy v priebehu vývoja ľudstva
2
Vplyv výživy na zdravie a vývoj človeka, výživové nároky v priebehu života
2
Rozdelenie živín
makroživiny, mikroživiny, seminutrienty, nenutričné komponenty výživy - vymedzene pojmov
1
Tuky (lipidy)
chemické zloženie, odporúčané dávky, funkcie, delenie, zdroje
4
Sacharidy (cukry)
chemické zloženie, odporúčané dávky, funkcie, delenie, zdroje
4
Bielkoviny (proteíny)
chemické zloženie, odporúčané dávky, funkcie, delenie, zdroje
4
Vitamíny
delenie, funkcie, zdroje, odporúčané denné dávky,
4
Minerálne látky
delenie, funkcie, zdroje, odporúčané denné dávky,
4
Tráviaca sústava
funkcie bunky, bunečná membrána, organely, mitochondrie, amorfológia, funkcie TS, poruchy
4
Hormonálna signalizácia
regulačné procesy prebiehajúce v tráviacej sústave a ich riadiace hormóny
4
Metabolizmus
základné princípy premeny živín na energiu, transport živín, anabolizmus, katabolizmus
2
Metabolizmus tukov
2
Metabolizmus sacharidov
2
Metabolizmus bielkovín
2
Voda a pitný režim
2
Výživové dávky a odporúčania
DDD, RDI, potravinové pyramídy, taniere….
2
Suplementy
delenie, funkcie, interakcie, opodstatnenie, využitie
4
Somatotypy
charakteristika jednotlivých somatotypov, meranie, možnosť ovplyvnenia somatotypu, zloženie svalovej hmoty, držanie tela
2
Technológia potravín
výroba a zloženie základných potravín, nutričná hodnota, hygiena potravín, legislatíva,….
4
Kulinárské úpravy potravín
vhodné, nevhodné, PAU, akrylamid, nitrozamíny….
2
Etikety na potravinách
čo sledovať, čo to znamená, ako s tým pracovať
2
Aditíva v potravinách („Éčka“)
rozdelenie, funkcie, mýty a fakty, vplyv na zdravie, legislatíva
4
Špecifiká výživy niektorých subpopulácií
Ø tehotné a kojace ženy a deti do 6-tich rokov
4
Ø športovci (s výnimkou vrcholových)
4
Ø seniori (nad 60 rokov)
2
Ø duševne pracujúci
2
Diétne stravovacie režimy, obmedzenie pri niektorých ochoreniach
diabetes mellitus 2. typu, dna, hypertenzia, hyperlipidémia, Crohnove ochorenie, dráždivé črevo, celiakia, najbežnejšie intolerancie…
4
Psychika a výživa
princíp vzniku stresu a fyziologické procesy prebiehajúce v tele vplyvom pôsobenia stresových faktorov, vplyv stresu na fyziológiu, trávenie a ďalšie pochody, vplyv vyváženej výživy na stresovú odolnosť, vplyv antidepresív, ďalšie psychické faktory ovplyvňujúce výživu
6
Intoxikácia a detoxikácia organizmu
príčiny a zdroje intoxikácie organizmu, vymedzenie pojmu homotoxíny, stupne intoxikácie a ich vplyv na organizmus, možnosti a spôsoby detoxikácie
4
Zásady racionálnej výživy
2
Alternatívne výživové smery
makrobiotika, vegetariánstvo a jeho odnože, vegánstvo a jeho odnože, RAW, tukový metabolizmus - klady a zápory jednotlivých smerov
4
Súčasné diétne trendy
prerušované hladovanie, paleo, low carb, krvné skupiny, nutričná typológia…
4
Stravovanie v neštandardných situáciách
reštaurácie, cesty, viacsmenná práca…
2
Hodnotenie stavu výživy klienta
zhodnotenie telesného zloženia (BMI, WHR, ABSI), metodiky výpočtu BMR, jednoduché funkčné testy zdatnosti, záznamy jedálnych lístkov, antropometrie (kaliper, bioimpedančné prístroje - InBody, teoretické.výpočty,….)
6
Diagnostické metódy vo výžive
analýza DNA, vyšetrenie z kvapky krvi, vyšetrenie očnej dúhovky, analýza biogénnych prvkov vo vlasoch, biochémia krvi,…..
4
Práca s klientom
na čo sa pýtať, zistenie motivácie, cieľov, výživových zvyklostí a preferencií
4
Nutričné SW dostupné pre VP a klientov
porovnanie, spôsoby využitia
4
Stravovací plán
zásady zostavovania a praktické zostavovanie na báze nutričného softwaru
20
Prax v reálne fungujúcej poradni
najlepšie vlastnej, patriacej školiacemu zariadeniu, ev. v zmluvnej – v mieste pôsobenia školiaceho zariadenia
10
BOZP
1
Celkom hodín prezenčnou (online )formou
140
Záverečná skúška
X
Celkom hodinová dotácie kurzu
150